Bölcsességfog eltávolítás
Bölcsességfog eltávolítás
Bölcsességfog eltávolítása ( komplikált, sebészi, fogeltávolítás )

A bölcsességfogak előtörése a többi foghoz képest később, fiatal felnőttkorban történik, már ha egyáltalán megtörténik.

Sokszor egyáltalán nem, vagy csak részben törnek át az ínyen, és az is megesik, hogy nincs elegendő hely a számukra. Elhelyezkedésük a fiziológiástól sokszor eltérő, gyakran a fogíven kívül állnak. Nem csoda, hogy igen gyakoriak a bölcsességfogakhoz köthető fogászati problémák.

Nem tudjuk őket megfelelően tisztítani, és mikor bújnának ki, összenyomja a fogainkat, egyszóval sajnos csak a gond van velük..

 • Az ínyen részben áttört fogkorona mellett a szájüregben lévő baktériumok bejutnak az íny alá, a környező lágyrészek akut vagy krónikus gyulladását, tasakképződést okozva.
 • A fogívben leghátul elhelyezkedő fogak nehezen tisztíthatók, ami miatt szuvasodnak. A szuvas fogak megbetegítik az ínyt, a fogágyat, ami a többi fog, a teljes szájüreg állapotára is kihat.
 • A rendellenesen előtörő fog körüli gyulladás a szervezet távolabbi részeire is átterjedhet, gócbetegséget okozhat.
 • Az elő nem tört bölcsességfog körül a lágyrészben vagy akár az állkapocsban ciszta is kialakulhat.
 • A bölcsességfog előtt elhelyezkedő őrlőfogat a rendellenesen előtörő bölcsességfog által kifejtett nyomás károsíthatja.
 • A rendellenes irányban előtörő fog által kifejtett nyomás az egész alsó fogsort torzíthatja, harapási rendellenesség keletkezhet, fogszabályozó kezelés válhat szükségessé

Fogorvosaink

Dr. Papp Bálint
Dr. Papp Bálint
Dento-alveoláris sebész szakorvos
40 000 Ft / Darab
60 perc
Időpontfoglalás

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan képzeljük el a Bölcsességfog eltávolítását?

A rendellenesen elhelyezkedő bölcsességfogak eltávolítása nemcsak terápiás, de preventív céllal is történhet. A bölcsességfog eltávolítása az esetek többségében szájsebészeti műtét keretében, feltárásban történik. Ha már sor kerül a beavatkozásra, általában mind a négy bölcsességfogat eltávolítjuk.
A beavatkozás előtti és utáni teendők ugyanazok, mint bármilyen egyéb fog kihúzása után.

 1. Tervezés
  A bölcsességfogak helyzetének pontos diagnosztizálásához panorámaröntgen-felvételt, illetve amennyiben az anatómiai viszonyok meghatározása érdekében szükséges, CT-felvételt is készítünk.
 2. Húzás
  Helyi érzéstelenítésben leválasztjuk a fogínyt a csontról és speciális műszerek segítségével szabaddá tesszük a fogat. Ezt követően – elhelyezkedéstől, mérettől függően – egy vagy több darabban eltávolítjuk.

Időpontfoglalás

1Válassz orvost és időpontot!

2Add meg az adataid!

3Írj megjegyzést! (opcionális)