Fogeltávolítás
Fogeltávolítás
Foghúzás

A fog eltávolítására általában azért kerül sor, mert a fogat már semmilyen módon nem lehet megmenteni, vagy helyzetéből adódóan a többi fog épséget veszélyezteti (pl. bölcsesség fogak).

A fog eltávolítása történhet egyszerű vagy műtéti úton. Mindezt helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen végezzük. Ha a seb varrásara van szükség, akkor azt egy héttel később távolítjuk el.

Sajnos időnként szükség van a fogak eltávolítására. Ennek számos oka lehet, egyebek között:

 • olyan kiterjedt szuvasodás jelenléte, amely lehetetlenné teszi a fog korrekt felépítését, ezáltal hosszú távú felhasználását;
 • a fogágybetegség következtében meggyengült tartószerkezet (csont- és ínysorvadás) miatt csökkenő fogrögzítettség, nagymértékben mozgathatóvá váló fog;
 • a fogak töréseinek bizonyos esetei, különös tekintettel a hossztengelyben kialakuló törésekre;
 • nem gyógyuló gyulladás jelenléte a gyökércsúcs körül, ez ugyanis a szervezet egészére veszélyt jelentő gócnak számít;
 • esetenként a fogszabályozó kezelés megkezdése;
 • nagyobb műtétek előtt (például szervtranszplantáció) vagy a fej-nyak területén tervezett sugárkezelés előtt a gyulladt, rossz állapotban lévő, elhalt és gyökérkezelt fogak eltávolítása javasolt.

  A szájsebészeti beavatkozásokat minden esetben helyi érzéstelenítésben végezzük. A hatékony fájdalomcsillapítóknak és az innovatív technológiáknak köszönhetően az eljárás gyors és fájdalommentes!

  A szájsebészeti műtétek előtt mindenre kiterjedő szóbeli tájékoztatást adunk, és felvilágosító dokumentumokkal is ellátjuk pácienseinket! Így Ön tudni fogja: hogyan zajlik a műtét, mire számítson a beavatkozás alatt, mik az esetleges szövődmények, előforduló kellemetlenségek, és mire kell odafigyelnie a műtét után, a gyógyulás érdekében.

Fogorvosaink

Dr. Papp Bálint
Dr. Papp Bálint
Dento-alveoláris sebész szakorvos
20 000 Ft / Alkalom
60 perc
Időpontfoglalás

Gyakran ismételt kérdések

Mi a teendő foghúzás után?

 • Amíg a zsibbadás tart, enni nem szabad.
 • A sebet szívogatni tilos, nehogy a véralvadék kiessen.
 • Néhány napig öblögetni tilos, nehogy a véralvadék kiessen.
 • Dohányzás és alkohol fogyasztása kerülendő.
 • Három napig tej és tejtermék, illetve magvas ételek fogyasztása nem javasolt.
 • A seb környékét tisztán kell tartani, a foghúzás után, másnap puha sörtéjű fogkefével, fogkrémmel óvatosan kell mosni.

Hogyan történik a foghúzás?

A foghúzást mindig helyi érzéstelenítésben végezzük. Az érzéstelenítés után először meglazítjuk a fog körüli területet, ekkor a páciens csak nyomást érez. Ezt követően végezzük a fog kimozgatását a fogmederből. Ez feszítő érzéssel és kellemetlen hanggal párosulhat, de éles fájdalmat nem érez a páciens.
Többgyökerű fogak extrakciója esetén gyakran fúróval elválasztjuk egymástól a gyökereket, így egyenként könnyebben, a páciens számára kisebb kellemetlenséget okozva távolíthatók el.
A foghúzás után a sebgyógyulás szempontjából különösen fontos szerepe van a hátrahagyott üreg kitisztításának, amely szintén nem jár éles fájdalommal. Végül géztampont helyezünk a húzás helyére, amelyet a páciens 20-25 percen keresztül összeharapva szorít, ezzel nyomást gyakorolva a sebre.
A csontban az eltávolított gyökér helyét véralvadék tölti ki, amelynek jelenléte elengedhetetlen a sebgyógyuláshoz. A véralvadék védelme és épsége érdekében a pácienst foghúzás után ellátjuk a legfontosabb instrukciókkal.

Időpontfoglalás

1Válassz orvost és időpontot!

2Add meg az adataid!

3Írj megjegyzést! (opcionális)