Implantátum
Implantátum
Szájsebészeti konzultáció (implantációs fogpótlás tervezése, írásos kezelési terv)

A foghiány pótlásának legkorszerűbb módja az implantátumon rögzített fogpótlás. Ez azt jelenti, hogy a csontba elhelyezett implantátumtesthez rögzíthető a korona vagy híd pótlás, illetve teljes foghiány esetében a kivehető fogpótlás stabilitása is fokozható műgyökerek segítségével.

A fogászati implantátumok nagyon hosszú távra, akár egész életre szólnak.

Implantátum menete
 1. Behelyezés előtt alapos klinikai és radiológiai vizsgálat (CBCT) szükséges, melynek során felmérjük a rendelkezésre álló csont állapotát, mennyiségét, minőségét, a pótláshoz rendelkezésre álló helyet, a harapási formát, valamint a páciens általános egészségi állapotát, szájhigiéniás szokásait.
 2. Abban az estben, ha a behelyezésének nincsen akadálya, műtét során, helyi érzéstelenítésben az állcsontba behelyezzük az implantátumot, majd az ínyt varratokkal zárjuk az implantátum felett.
 3. A csontban lévő műgyökérnek a műtétet követően három hónap csontosodásra van szüksége. Ennyi idő alatt az implantátum rögzül és stabilizálódik olyan mértékben, hogy később hosszú távon képes funkcionálni a felépítmény (fogpótlás) által közvetített terhelés mellett.
 4. Három hónap után elkészülhet a korona, híd vagy kivehető fogpótlás. A pótlás készítésének első lépése az implantátum felszabadítása.
 5. Ekkor az ínyen a behelyezett implantátumnak megfelelő helyen egy apró metszést ejtünk annak érdekében, hogy a műgyökér teteje láthatóvá váljon, majd egy úgynevezett ínyformázó csavart rögzítünk benne, amely kiemelkedik az ínyből. Ennek az a szerepe, hogy a készülő korona vagy hídpillérek körüli ínyszövetet esztétikus, a természetes fogakat övező formára alakítsuk.
 6. Az ínyformázást követően a csavart eltávolítjuk, és egy úgynevezett implantátumfejet rögzítünk a műgyökérben, amely a fogpótlás alapját képezi.
  Az implantátumok élettartama 20-25 vagy akár több év is lehet. Függ a szájhigiéniától, a fogorvosi kontroll gyakoriságától és a dohányzástól.

Fogorvosaink

Dr. Papp Bálint
Dr. Papp Bálint
Dento-alveoláris sebész szakorvos
180 000 Ft / Alkalom
60 perc
Időpontfoglalás

Gyakran ismételt kérdések

Bárki számára megfelelő az implantátum?

Abban az estben, ha az általános egészségi állapota megengedi, 18 éves kortól bárki kaphat implantátumot. Azt, hogy a műtét mennyire komplikált, a csontkínálat határozza meg. Ha a foghiány régóta fennáll – főleg a rágófogak helyén –, nagyon gyakran a csont annyira sorvadt, hogy nem elég vastag vagy széles az implantátum befogadására, túl közel van az arcüreg alapja vagy az idegcsatorna. Ebben az estben a behelyezését megelőzően csontpótló műtétet kell végezni ahhoz, hogy a műgyökér behelyezéséhez szükséges feltételeket megteremtsük.

Mik az implantátum előnyei?

 • Minden típusú foghiánynál alkalmazható;
 • Nem szükséges lecsiszolni a fogakat;
 • Behelyezésével megállítható, illetve megelőzhető a fogelvesztést követő csontsorvadás;
 • Nem okoz idegen érzést, a szervezet számára tolerálható anyagból készül;
 • Tartós.

Időpontfoglalás

1Válassz orvost és időpontot!

2Add meg az adataid!

3Írj megjegyzést! (opcionális)