Koronák
Préskerámia korona, Cirkónium Korona, Fémkerámia korona
Koronák

Ha egy fogban nagyméretű szuvasodás található, vagy gyökérkezelni kell a fogat, a végleges ellátás legjobb módja a korona készítése, ezzel megakadályozva a statikailag meggyengült fog törését. Ezenkívül korona készíthető abban az esetben is, ha a fog formáját vagy tengelyállását szeretnénk korrigálni. A fogkorona olyan, ragasztással rögzített fix fogpótlás, amely sapkaszerűen minden oldalról beborítja a megfelelően előkészített fogat (csonkot).

Préskerámia korona:

A korona anyagát nagy nyomással préselik, így mechanikailag rendkívül ellenálló, szinte titán keménységű fogpótlást kapunk. Mivel az egész korona anyaga kerámia, nem tartalmaz fémvázat, ezért kimagasló esztétikájú. A fémmentes korona előnye, hogy nem vált ki fémallergiát, ezért fémérzékenység esetén ezt javasoljuk.

A préskerámia koronát főleg frontfogak esetén alkalmazzuk, itt kiválóan helyt áll a fogszínnel azonos árnyalatai miatt. Elsősorban szólókorona készül belőle.A préskerámia korona előnye, hogy az előkészítéséhez lényegesen kevesebb foganyag eltávolítására van szükség, a fogorvos mindössze egy leheletvékony réteget távolít el.Kezelési folyamat:

Amennyiben préskerámia porcelán koronát készítünk, a fogat érzéstelenítésben előkészítjük. Szükség esetén a szuvas részek eltávolítása után csonkfelépítést végzünk. Gyökérkezelt fogak esetén fogszínű csap beragasztására is szükség lehet, mellyel megerősítjük a fog szerkezetét.Lenyomatvételt követően fogtechnikus készíti el a fogpótlást.Lényeges szempont, hogy Ön a fogpótlás elkészülésének idejére sem marad fog nélkül: fogorvosaink minden esetben rendelőben készült (scutan módszerrel) koronával látják el az előkészített fogat, amit ideiglenes ragasztóval ragasztunk be, amíg a végleges pótlás el nem készül.

A préskerámia korona elkészítése után a korona bepróbálásra kerül. Amennyiben kényelmes és esztétikailag, színben és funkcióban megfelel,a fogorvos véglegesen rögzíti a koronát.

Cirkónium Korona:

A fémmentes cirkon korona a természetes fogakhoz hasonló hatású, esztétikus fogpótlás.Fémmentes jellege miatt nem vált ki kellemetlen allergiás tüneteket, reakciókat.A cirkon fogpótlás a CAD/CAM megmunkálási technológia révén tökéletesen illik az előkészített fogra.Szilárd, nagy terhelés esetén is helytálló, erős vázának köszönhetően hidak készítésére is alkalmas, sőt rágófogak pótlására is használható.

Kezelési folyamat

A fémmentes cirkon korona készítése rendelőnkben fájdalommentes helyi érzéstelenítésben történik. Első lépésben a fogorvos előkészíti a fogat, majd megtörténik a lenyomatvétel.
Lényeges szempont, hogy Ön a fogpótlás elkészülésének idejére sem marad fog nélkül: fogorvosaink minden esetben rendelőben készült (scutan módszerrel) koronával látják el az előkészített fogat, amit ideiglenes ragasztóval ragasztunk be, amíg a végleges pótlás el nem készül.
Amennyiben kényelmes és esztétikailag, színben és funkcióban megfelel,a fogorvos véglegesen rögzíti a koronát.

Fémkerámia korona:

A fémkerámia koronák váza fémből készül, kerámia borítással.Leggyakrabban alkalmazott fogpótlás típus.Ez főként annak köszönhető, hogy kevésbé költséges megoldást jelent, mint a teljes kerámia koronák.
Ez egy vékony fémvázra égetett porcelán fogpótlás, melyből csak a porcelán leplező anyag látszik, ami teljesen befedi a fémet.
A fémkerámia fogpótlás igen tartós, ám esztétika tekintetében elmarad a teljes kerámia és a cirkon koronától.

beforeafter

beforeafterKezelési folyamat

Amennyiben Fémkerámia koronát készítünk, a fogat érzéstelenítésben előkészítjük. Szükség esetén a szuvas részek eltávolítása után csonkfelépítést végzünk. Gyökérkezelt fogak esetén fogszínű csap beragasztására is szükség lehet, mellyel megerősítjük a fog szerkezetét.
Lényeges szempont, hogy Ön a fogpótlás elkészülésének idejére sem marad fog nélkül: fogorvosaink minden esetben rendelőben készült (scutan módszerrel) koronával látják el az előkészített fogat, amit ideiglenes ragasztóval ragasztunk be, amíg a végleges pótlás el nem készül.
Amennyiben kényelmes és esztétikailag, színben és funkcióban megfelel, a fogorvos véglegesen rögzíti a koronát.

Koronák

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan készül a préskerámia korona?

A korona a fog előkészítésével, lecsiszolásával kezdődik, majd lenyomatot veszünk mindkét fogívről.
A fogtechnikus a lenyomatok alapján elkészíti a fogívek gipszmását, melyből megmintázza a préskerámia koronát a kívánt formában és méretben.
Az első alkalommal a lecsiszolt fogra a csonk védelmét biztosító ideiglenesen rögzített műanyag korona kerül. A fogtechnikai laborban kialakítják a megfelelő színű és formájú fogat, melyet újabb ellenőrzés után – ha a páciens elégedett az eredménnyel – beragasztunk a csonkra. Abban az esetben, ha elülső fogra tervezzük a pótlást, az elkészítése előtt javasolt a mosolytervezés. Ekkor lehetőség van a végleges préskerámia korona előtt egy olyan próbakorona készítésére, amely a páciens egyéni arckarakterének, igényeinek és az archarmónia szabályainak figyelembevételével készül. Ennek legnagyobb előnye, hogy a páciens kipróbálhatja, megmutathatja környezetének, valamint szükség esetén könnyen módosítható addig, amíg a lehető legjobb forma ki nem alakul. Végül a laborban ez alapján készül el a tökéletes formájú és színű préskerámia korona.

Milyen anyagból készülhet a fogkorona?

Manapság koronakészítésre számos anyag áll rendelkezésre, köztük olyanok, melyek a természetes fogakhoz nagyon hasonló, szinte velük megegyező esztétikájú fogpótlást eredményeznek. A legolcsóbb a fogszínű porcelánnal teljesen beborított úgynevezett fémkerámia korona, mely mechanikailag rendkívül erős és tartós, de esztétikailag elmarad a fémmentes megoldásoktól, hiszen a szürke fémváz miatt a természetes fogakra jellemző áttetszőséget, árnyalatokat szinte lehetetlen elérni.
Fémallergia esetén, illetve esztétikai régióban javasolt a valamivel drágább fémmentes fogpótlás készítése. A fémmentes fogkorona anyaga lehet a fehér színű cirkóniumváz porcelánleplezéssel, amely szintén nagyon erős, és esztétikailag előnyösebb, mint a fémkerámia. Elkészítésük úgynevezett CAD/CAM technológiával zajlik, ez számítógéppel tervezett és vezérelt megmunkálást jelent, aminek eredménye egy ezredmilliméter pontosságú fogkorona.
A legtermészethűbb megoldást a préskerámia koronák jelentik, hiszen itt nincs külön váz, amely kedvezőtlenül befolyásolná az optikai tulajdonságokat, ezáltal a természetes fogakhoz hasonló áttetszőség érhető el.

A korona olyan ragasztással rögzített fix fogpótlás, amely sapkaszerűen minden oldalról beborítja a megfelelően előkészített fogat (csonkot).

Ha a fogat koronával kell ellátni, a legmagasabb szintű esztétikai megoldást a préskerámia korona jelenti, hiszen itt nincs külön váz, amely kedvezőtlenül befolyásolná az optikai tulajdonságokat, ezáltal a természetes fogakkal szinte teljesen megegyező áttetszőség érhető el. A préskerámia korona további előnye, hogy mechanikailag nagyon stabil, erős, valamint kevesebbet kell elcsiszolni a fogból, mintha cirkóniumkoronát vagy fémvázas koronát készítenénk. Aki igazán igényes és „láthatatlan” koronát szeretne, annak a préskerámia a legjobb választás.

Hogyan készül a fogkorona?

A korona a hídhoz hasonlóan a fog előkészítésével kezdődik, majd lenyomatvétel történik mindkét fogívről.
A fogtechnikus a lenyomatok alapján elkészíti a fogívek gipszmását, amelyre pontosan megmintázza a fogkorona alapját képező vázat.
Az első alkalommal a lecsiszolt fogra a csonk védelmét biztosító ideiglenesen rögzített műanyag fogkorona kerül.
Ezt követően az elkészült fogkoronavázat, mint egy sapkát, a fogra helyezve ellenőrizzük a pontosságát, illetve a pácienssel közösen meghatározzuk a készülő pótlás színét.
Végül a fogtechnikai laborban a porcelánvázra rétegzésével kialakítják a megfelelő színű és formájú fogat, melyet újabb ellenőrzés után, ha a páciens elégedett az eredménnyel, beragasztunk a csonkra.
Abban az esetben, ha elülső fogra tervezzük a koronát, az elkészítése előtt javasolt a mosolytervezés. Ekkor lehetőség van a végleges korona előtt egy ideiglenes „próbakorona” készítésére, melyet a páciens kipróbálhat, megmutathatja környezetének.