Hliva Mercédesz, Harapásemelő sín
Fogcsikorgatás ellen

Éjszakai harapásemelő sín fogcsikorgatás ellen:

Az éjszakai fogcsikorgatás, másik nevén a bruxizmus egy napjainkban igen gyakori és alattomos fogászati probléma, amelynek során a páciens alvás közben elemi erővel kezdi egymáshoz szorítani a fogait.

Egy hosszú ideig tartó, görcsös préselésre gondoljunk, amelynek során a felső állcsont és az alsó állkapocs öntudatlan állapotban elképesztő erővel feszül egymásnak: extrém esetben a rágófogak felületére akár 40 kilogrammos nyomás is nehezedhet négyzetcentiméterenként.

Adjuk össze, számoljunk utána, gondoljuk végig: brutális erőkről beszélünk.
Az éjszakai fogcsikorgatás leggyakoribb kiváltó okának a stresszt tartják, a folyamatos lelki megterhelés miatt ugyanis a szervezet még éjszaka sem tud pihenni. Alvás során újra átéljük a minket napközben kínzó problémákat, ezért izmaink megfeszülnek, és kóros mozgásmintázat alakul ki.

A stressz mellett a bruxizmust okozhatják a túl magas tömések, fogbetétek vagy fogpótlások (korona, híd, protézis); kialakulhat gyógyszerek mellékhatása miatt.

Sajnos épp ezért is tartjuk alattomosnak, hiszen a páciens nem veszi észre legfeljebb a másnap jelentkező tünetekből sejtheti, hogy probléma van; esetleg a vele együtt alvó személy hívhatja fel rá a figyelmet.

Megfigyelték ugyanakkor kutatók, hogy tíz fogcsikorgatástól szenvedő páciensből kettő a nappali tudatos maximális szorítóerőnél nagyobb erővel préseli egymáshoz éjszaka a fogait.

A statisztikák szerint már nemcsak a felnőttek, hanem sok fiatal és gyerek is érintett a bruxizmusban, sőt, a legtöbbjüknél csak a fogorvos hívja fel a figyelmet a problémára. Jól látható, hogy ez is újabb indok amellett, hogy miért nem éri meg elhanyagolni a rendszer fogászati kontrollt, amelynek során a különböző problémákat a szakorvosok időben észrevehetik.

A harapásemelő sín egy rugalmas (gumiszerű) borítás, a sín képes arra, hogy az alsó, felső vagy akár mindkét fogsorra kerülve elnyelve a fogak összeszorításából származó erőket.

A fogazathoz tökéletesen illeszkedő harapásemelő használata kezdetben magát az összeszorítást nem akadályozza meg, de mint közbülső elem segíti kilazítani a rágóizmokat, sőt, megszünteti a csikorgatással járó kellemetlen hangokat is. Hosszú távú alkalmazással akár a kiváltó okok is megszüntethetők.
De semmi ok a pánikra,tudjuk orvosolni a problémát,egy alsó vagy felső sínnel. Ezt úgy tudjuk elkészíteni,hogy eljön hozzánk a rendelőbe,leveszünk egy alginát lenyomatot,és akár másnap már át is tudjuk adni a sínt.

Ne habozz!
Válaszd a Magic Dental-t és tapasztald meg a prémium minőséget és a személyre szabott fogászati ellátást.

Foglalj most időpontot itt a honlapunkon, vagy telefonálj és tedd meg az első lépést a gyönyörű mosoly felé!

Gyakran ismételt kérdések

MI LESZ A KÖVETKEZMÉNYE,HOGYHA NEM KÉSZÍTETTEK ÉJSZAKAI HARAPÁSEMELŐSÍNT MAGAMNAK?GYEREKEMNEK?

A fogak összeszorításával óriási nyomás nehezedik a fogsorra, a fogzománc, az íny sérülhet, a rágóizmok, az állkapocsízület megterhelődik. A fogakat erősen roncsoló dologról van szó, a gyerekek esetében ráadásul, akiknél épp cserélődnek, az új fogak rossz pozícióban nőhetnek ki a fogcsikorgatás miatt. A meglévő fogak helyzete is változhat, sőt, azok ki is lazulhatnak.

GYEREKEKNÉL IS ELŐFORDULHAT ÉJSZAKAI FOGCSIKORGATÁS?

A fogcsikorgatás legtöbbször éjszaka tapasztalható jelenség, és akárcsak a felnőtteknél, a gyerekek esetében is előfordulhat, igaz, az utóbbiaknál sokkal gyakrabban.

Ha egy gyerek csikorgatja a fogát, a kellemetlen hangon kívül, amivel ez jár, az is megfigyelhető, hogy közben a gyerek erősen összeszorítja a fogsorát. A fogcsikorgatás az alvó gyereknél nem tudatos cselekvés, ezért annak egyáltalán nincs értelme, ha leszidjuk őt ezért vagy megkérjük, hogy legközelebb ne tegye.

Aminek viszont annál inkább van létjogosultsága, az az, hogy utánajárunk, mi okozza és hogyan szüntethető meg.
Érdemes foglalkozni a jelenséggel, mert az okok és a következmények is komolyak lehetnek.picture