Hliva Mercédesz, Szájápolás
Szájápolás

Az, hogy kinek mennyire egészséges a fogazata, legnagyobb mértékben a helyes fogmosás, szájápolási és táplálkozási szokásai határozzák meg.

Az öröklődés, illetve a várandósság és a szoptatás a tévhittel ellentétben ebben csekély szerepet játszik. A fogszuvasodás fő oka a lepedékkel táplálkozó baktériumok elszaporodása, melyek olyan savas környezetet teremtenek, amely képes a fogfelszínt borító zománcban üregképződést okozni.

Az, hogy valaki naponta kétszer, háromszor mos fogat, önmagában még nem elegendő a szuvasodásmentes fogazathoz. A gyakoriság mellett nagyon fontos a fogtisztítás minősége. Hogy minden fogfelszínre kiterjedjen, és alapos legyen, minél korábban el kell sajátítanunk a helyes fogmosás lépéseit. Ezt legjobb már gyermekkorban megtanulni, de sohasem késő elkezdeni.

Fogmosásoktatás programunkat azoknak a pácienseinknek, családoknak találtuk ki, akiknek, illetve amelyeknek fontos a mindennapi helyes fogmosás és -ápolás, a fogaik megtartása, egészségük megőrzése. Az oktatás során egy óriási fogmodellen bemutatjuk a helyes fogmosás lépéseit, különös tekintettel a kritikus, nehezen hozzáférhető területekre. A frissen szerzett ismereteket a páciensek rögtön ki is próbálhatják. Lehetőség van ugyanis az úgynevezett plakkfestésre. Ilyenkor egy színezőtabletta szétrágását követően a fogfelszíneken láthatóvá válik az egyébként nehezen észrevehető lepedék. A páciens tükörben megnézheti azokat a területeket, ahol kevésbé hatékony a fogmosási technikája. Ezt követően a tanult módon végzett, helyes fogmosás után újra értékeljük a plakkfestés eredményét. Ezzel a módszerrel könnyen fejleszthető az egyéni fogtisztítás hatékonysága. Az alapok elsajátítása után hangsúlyozzuk a fogköztisztítás fontosságát, amelynek technikáját először fogmodellen, majd szájban, egyénre szabottan mutatjuk be. A fogmosásoktatás végén pácienseink ajándékba kapják az általuk kipróbált fogkefét, fogkrémet és fogköztisztító kefét.

Időpontfoglalás

1Válassz időpontot!

2Add meg az adataid!

3Írj megjegyzést! (opcionális)