Kivehető Fogsor
Kivehető Fogsor
Teljes kivehető fogsor,
Fémlemezes kivehető fogsor

Fogaink fontos szerepet töltenek be a rágásban, a hangképzésben, valamint meghatározzák arckarakterünket. Már egy fog elvesztése is negatívan befolyásolhatja mindennapi életünket.
Egy vagy néhány fog hiánya pótolható híddal vagy implantátummal, nagyobb mértékű foghiány esetében azonban kivehető fogpótlást kell készíteni.
Ezek a pótlások nemcsak a fogakat helyettesítik, hanem az állcsontmedernek a foghiány miatt már eltűnt részét is, ezáltal kölcsönözve fiatalosabb, természetes megjelenést viselőjének.


picture

Fogorvosaink

Dr. Szabó Tímea
Dr. Szabó Tímea
Fogszakorvos
135 000 Ft / Alkalom
60 perc
Időpontfoglalás
Dr. Strémen Zsófia
135 000 Ft / Alkalom
60 perc
Időpontfoglalás

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi időt vesz igénybe a kivehető fogpótlás elkészítése?

Ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítése körülbelül hat-nyolc alkalmat igényel, emellett a fogsor átadását követően nagy jelentősége van a rövid és hosszú távú kontrollnak, hiszen a statikus állapotra (gipszminta) elkészült pótlás a viselés során gyakran korrekcióra szorul, ez a fogpótlás készítésének szerves részét képezi.

Hogyan készülnek a kivehető fogpótlások?

A maradó fogakat, ha a kezelési terv és a készítendő fogpótlás megkívánja, helyi érzéstelenítés mellett a megfelelő formára alakítjuk, lecsiszoljuk. Ezt követően mindkét fogívről lenyomatot veszünk, hogy a fogtechnikai laboratórium számára legyen egy az állcsontokkal megegyező gipszalap, melyre a technikus elkészíti a pótlást.
A lenyomatvételt követően meg kell határozni a két állcsont ideális pozícióját, más néven a harapást. Erre azért van szükség, hogy a fogtechnikus úgy tudja elkészíteni a fogpótlást, hogy a viselése kényelmes legyen, természetes hatást keltsen.
A készülő pótlás színének, valamint a pótolt fogak formájának meghatározása szintén elengedhetetlen a tökéletes eredmény eléréséhez.

Hogyan rögzülnek a kivehető fogpótlások?

A kivehető fogpótlásoknak számos formája létezik, a maradó fogak, illetve az implantátumok számától függően. Alapvetően a maradó fogakhoz vagy implantátumokhoz rögzülnek, azonban ez a rögzítés a páciens által könnyen oldható.

Teljes fogatlanság esetén:

  • Minden fogat pótló, fémmentes kivehető fogpótlást alkalmazunk, amely a szájnyálkahártyával való minél nagyobb felületű érintkezés útján rögzül.
  • A másik lehetőség az implantátumon elhorgonyzott fogpótlás, amelynek rögzítéséhez minimum kettő vagy négy implantátum behelyezése szükséges. Ezek a pótlások megjelenésükben az előzőhöz hasonlók, azonban belül találhatók olyan területek, amelyekbe az implantátumokat összekötő fémrúd (stéges fogpótlás) vagy az implantátumokból kiálló fejek (lokátoros fogpótlás) bepattinthatók, ezzel növelve a fogsor stabilitását.

    Részleges fogatlanság esetén:

  • Rejtett elhorgonyzású kombinált fogpótlás esetében a maradó fogakra koronát vagy hidat ragasztunk, amelyhez a műfogakat hordozó kivehető rész egy speciális, nagyon precíz, külső szemlélő számára láthatatlan elhorgonyzással rögzül. Ez a megoldás rendkívül stabil, azonban a páciens számára könnyen oldható kapcsolatot eredményez.
  • A kapocs elhorgonyzású kombinált fogpótlások rögzítését a maradó fogakhoz a műfogakat hordozó kivehető részből kiálló kapcsok biztosítják. Ez valamivel olcsóbb, rugalmasabb és könnyebben oldható kapcsolatot jelent, azonban esztétikailag kevésbé ideális megoldás.
  • Teleszkópos elhorgonyzású pótlást készíthetünk, ha csak néhány – jellemzően 1–4 – fog áll rendelkezésre. Ennél a típusnál a maradó fogakra fémsapkát ragasztunk, amely pontosan illeszkedik a kivehető fogpótlás alaplemezében kialakított perselybe. Ilyenkor a fő rögzítő tényező a fémsapka és a mélyedés közti súrlódás.

Időpontfoglalás

1Válassz orvost és időpontot!

2Add meg az adataid!

3Írj megjegyzést! (opcionális)