Fogászati implantátumok
120 000 Ft / Implantátum
60 perc
A fogászati implantátum-kinek és miért ajánljuk?

Tudtad, hogy vannak esetek, amelyekben csak az implantátum menthet meg, hogy ne kelljen takargatni a mosolyod?

Most a Fogászati Implantátum Budapesten kedvezményes áron, 120.000 Ft- ért! Jelentkezz be konzultációra!

Mi a fogászati implantátum? A fogimplantáció a foggyökér mesterséges pótlása, mely egy, az állkapocsba előre kifúrt lyukban helyezkedik el. Erre kerül a fogpótlás, azaz a korona, a teljes híd vagy a kivehető fogsor.

Kíváncsi, vagy, hogy miért?

Képzeld el, hogy a frontfogaidat baleset éri, persze sose történjen ilyen, de megtörténhet. A fogak néha úgy törnek, hogy nem lehet őket megmenteni. Ha csak simán eltávolítjuk, a csont egy jó része felszívódik és nem lesz olyan, mint a mellette lévő fog környezete. Ezt az sem fogja megakadályozni, ha a mellette lévő fogakat lecsiszolják és egy hidat kapsz. Majd telnek az évek, és a híd és az ínyed között egyre nagyobb lesz a rés…Ugyanez a helyzet akkor is ha már sok sikertelen gyökérkezelésen vagy túl, és mégsem gyógyul meg az adott fog. A fogorvos kiveszi a fogat, kapsz egy hidat és valahogy sosem lesz szimmetrikus az eredmény…de van erre egy megoldásunk, úgy hívják: fogászati implantátum.

Miért fontos pótolni a hiányzó fogakat?

Amikor elveszítünk egy fogat, akkor a szervezet leépíti az adott csontszakaszt, máskülönben felesleges energiákat pazarolna egy olyan terület fenntartására, amelynek nem veszi szigorú értelemben véve hasznát. Az idő mennél inkább előre halad, az adott csontszakasz egyre vékonyabb lesz, majd teljesen ellaposodik, és idővel egyre nagyobb kihívást jelent a fogak pótlása, gyakran csak csontpótlást követően lehet csak implantátumot behelyezni és a fogakat pótolni.

Ha azonban nem pótoltatjuk a hiányzó fogakat, az alábbi kellemetlenségekkel nézhetünk szembe:

 • Esztétikai hátrány alakul ki, mely miatt nem merünk közösségben mosolyogni, és ez negatívan hat az önbecsülésünkre és lelkiállapotunkra
 • A beszéd során bizonyos hangzókat nem tudunk szépen ejteni, beszéd-és énekhang képzésünk tisztasága romlik
 • A hiányzó fogak miatt romlik az emésztés minősége, könnyen felszívódási zavarok és belgyógyászati problémák alakulhatnak ki.
 • A szomszédos fogak vándorlása miatt a későbbi pótlás lehetősége megkérdőjeleződik, az elvándorolt fogak zavart idéznek elő a rágószerv-rendszerben, mely az állkapocs-ízület túlterhelődéséhez és fájdalmához, fejfájáshoz, nyakizmok merevségéhez, illetve a túlterhelt maradék fogak elvesztéséhez vezethet.
 • Az arc formája megváltozik, öreg arc hatását kelti.

Időpontfoglalás

Milyen lehetőségeket kínál az implantátum, amit más fogpótlás nem tud?

 • Egyszerűen pótolhatók a fogak abban az esetben, mikor csak a sorvégi, utolsó fogak hiányoznak.
 • Megkíméljük a szomszédos fogakat a csiszolástól, így egy-egy fogat, vagy több fogat is pótolhatunk úgy, hogy a szomszédos fogakhoz nem kell hozzányúlni.
 • Teljes fogatlanság esetén a fogsorrögzítő ragasztó helyett az implantátum tudja stabilizálni a fogsort, és így visszakapod a rágás élményét.

Mit nevezünk fogászati implantátumnak?

A fogászati vagy más néven dentális implantátum egy olyan csavar, mely a hiányzó fog gyökerét pótolja, ezért műgyökérnek is nevezzük. Műtét során az állcsontban helyezzük el, és a gyógyulási idő alatt megvárjuk, hogy a szervezet csontsejtjei rákússzanak a felszínére és véglegesen rögzüljön.

A gyógyulást követően a műgyökérbe csavarunk egy olyan speciális elemet, melyet felépítménynek hívunk, erre az elemre ül fel a későbbiekben az elkészült fogpótlás.

A fogászati implantátum alapanyaga jellemzően titánötvözet, ritkábban cirkónium, mi rendelőnkben a titánium implantátumokat használjuk. Ezek az anyagok beültetés után nem okoznak gyulladást, ezért bátran nevezhetjük őket szövetbarátnak.

Időpontfoglalás

Hogyan zajlik a fogbeültetés és miért nem kell tőle tartanunk?

 • Konzultáció és szájvizsgálat után készítünk egy fogászati CT-t, mely alapján a sebész megtervezi a műtétet, eldönti, hogy van-e szükség csontpótlásra, vagy nincs, illetve megtervezi, hogy milyen fogpótlás készüljön el a végleges lépésben.
 • Műtétileg behelyezzük az implantátumot. Helyi érzéstelenítésben, mint mikor a töméseket is készítjük, elérzéstelenítjük az adott területet, így fájdalommentesen felemelhetjük a nyálkahártyát, a csontban egy kis ágyat, furatot készítünk az implantátumnak, majd a behelyezés után a nyálkahártyát visszahajtjuk és varratokkal rögzítjük a sebet
 • A varratokat egy hét után eltávolítjuk, mely szintén nem jár fájdalommal.
 • Az implantátum gyógyulási idejének letelte után (3-6 hónap) az implantátumot felszabadítjuk és egy ínyen átmenő, úgynevezett gyógyulási csavart helyezünk be, mely köré gyógyul az íny. 2-3 hét elteltével az íny érett és stabil lesz, így a lenyomatot levehetjük az utolsó, végleges fázishoz, a fogpótlás elkészítéséhez.
 • Elkészítjük a végleges fogművet, majd együtt örülünk páciensünkkel a közös sikernek, és egy újjászületett, szép mosolynak.

Implantáció utáni teendők

Amennyiben fogászati implantátumot kaptál az alábbi teendőket érdemes betartanod a jó sebgyógyulás érdekében:

 • Mielőtt kimegy a zsibbadás, vegyél be egy fájdalomcsillapítót, így könnyebben átvészelheted a műtét utáni kezdeti időszakot.
 • A műtét utáni első étkezését akkorra időzítsd, amikor már kiment a zsibbadás a műtéti területről. Ellenkező esetben könnyen megharaphatod a még érzéstelen részeket.
 • A műtéti területet kívülről jegeld 1-2 napig. Erre a célra használhatsz hidegvizes borogatást, vagy még jobb esetben hűthető jégzselé tasakot, amelyet vékony ruhába csavarsz. A sebet szakaszosan hűtsd (pl.: 20 percig tartsd tartja az arcodon a hideget, majd 20 percre vedd le, majd ismét hűtsd) így elkerülhetők az esetleges fagyási bőrsérülések.
 • Nehezet emelni, hajolgatni a műtét utáni 3 napban az utóvérzések elkerülése végett tilos!
 • Amennyiben arcüreg-emelésed volt, 6 hétig tilos orrot fújni, mert azzal az arcűri nyomás megnő, és a csontpótló elmozdulhat, illetve az arcüreg membránja megsérülhet. Amennyiben ebben az időszakban orrfolyásod van, csak törölgetned szabad az orrod.
 • Minden étkezés után moss fogat, a varratokat pedig alaposan, de kíméletesen tisztítsd.
 • Implantáció után egy hétig kerüld a kemény ételek fogyasztását.
 • A műtét után öblögess 0,2% klórhexidint tartalmazó szájvízzel két hétig. Fontos, hogy két hét után ne alkalmazd tovább, mert ízérzés-zavarokat okozhat.
 • A sebgyógyulás érdekében kérlek, semmiképpen ne dohányozz a műtétet követően.

Időpontfoglalás

Fogászati implantátumok

Fogorvosaink

Dr. Egressy-Molnár Viktória
Dr. Egressy-Molnár Viktória
Szájsebész szakorvos
+36 70 745 81181024 Budapest, Margit krt 43-45. II./1.
120 000 Ft / Implantátum
60 perc
Időpontfoglalás